Betesbyggnad på mitt sätt

Att tillverka sitt egna handgjorda bete är både roligt och utmanande. Det första att tänka på när man börjar med betesbyggnad är vilken sort av bete man vill bygga. Jerk, wobbler, popper, spinnare eller skeddrag, alla går att bygga men här visar jag hur jag tillverkar jerkbeten. Jerkbete är en typ wobbler men utan sked som fiskas med att man drar och rycker i spöt, jerkar, för att få betet att röra sig i vattnet på ett förföriskt sätt. Betet i sig har oftast ingen egen gång. Dessa som jag gör har redan en slingrande gång vid ”vanlig” invevning. 

Det man börjar med är att komma på en design som man själv tror på, det måste inte se ut som ett ”vanligt” drag utan det kan nästan se ut hur som helst. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Gör man en för komplicerad utformning så kanske det kan bli mer arbete med att vikta betet och få den att röra sig som man vill i vattnet. Man vill ju trots allt få fisk på betet oavsett hur det ser ut.
När man fått i ordning på en design som man vill förverkliga så överför man den till det material som man vill tillverka betet i.

1Jag använder antingen ek eller bok. Dessa träslag har hög densitet (väger mycket) och kommer inte att behöva lika mycket vikter i sig för att få betet att bete sig som det ska. Ek och bok är dock hårda att arbeta i. Allt som ska filas och sandpappras kommer ta lång tid. Här hjälper det med att ha lite maskiner som kan hjälpa till med slipningsarbetet såsom handslip, multislip, bandsåg, överhandsfräs mm. Vill man ha det enklare att arbeta i så kan man välja ett träslag som har lägre densitet t.ex. furu, balsa.

2När man har fört över sin design till träslaget så sågar man ut det. Här börjar det riktiga jobbet att få betet som man vill ha det med slipning och slipning. Mycket slipning blir det men när man är nöjd med själva designen så ska man fundera lite på hur man själv vill att betet ska föra sig i vattnet när man fiskar. Här kan man även lägga till gälbågar, mun, fenor, fjäll mm. Detta görs igenom att man ritar på betet hur man vill ha det och sedan helt enkelt tar en vass kniv, brytbladskniv rekommenderar jag. En brytbladskniv har ett tunnt och vasst blad samt enkelt att byta ut när det har blivit slött. Var dock uppmärksamma på att det är riktigt vasst. Plåster att ha i närheten kan vara bra. 

Ska det flyta, sjunka långsamt eller sjunka fort, ska det slå åt sidorna mycket, vända upp magen vid jerkning (bellyflash)? Allt detta avgörs på hur man viktar sitt bete men det kan vara lite bra att börja fundera lite. Innan man ger sig på att vikta så ska man montera kroköglor i nos, buk och bak. Dessa tillverkar jag själv med 1.5mm rostfri ståltråd. För att de ska klara av den jättefisk som jag vill fånga så limmar jag fast dem med epoxi oavsett om det är köpta eller egentillverkade. Borrar även upp platserna där jag kommer att placera vikterna.

Viktningen

3För att få betet som man själv vill så krävs det lite enkel betesfysik. Om vikterna placeras långt fram och långt bak så kommer betet att bli väldigt stabilt och knappt röra sig alls i vattnet. Om du bygger ett bete med en sked så kan det vara att föredra. Betet kommer att sjunka stabilt med hela kroppen vågrätt. Är det mer vikt i bakändan så sjunker betet med baken först, vilket inte är att föredra. Helst bör betet sjunka långsamt med huvudet lite nedåt först.

Sedan får man tänka lite på hur vikterna placeras i betet. Är vikterna nära buken så kommer det att vara stabilt och inte röra sig mycket mer än sida till sida. Om man placerar vikterna över mittaxeln på betet så kommer det att vända buken upp vid invevningen. Om man får vikterna precis under mittaxeln på betet så kommer det att bli ett irrationellt rörelsemönster med många fina rörelser och bellyflash.

Avståndet mellan vikterna är också avgörande på rörelsemönstret. Är vikterna placerade långt isär så blir det ett mindre rörligt bete, är de nära varandra så kommer betet att röra sig mer. Är vikterna placerade långt fram på betet så blir det ett bete som inte rör sig så mycket. När jag viktar betena så gör jag det med krokar monterade då de väger en del och det kan påverka betets flytkraft vilket även lacken som läggs på gör. Jag försöker få så att nosen lutar några grader ned i vattnet medan ryggslutet ligger precis vid ytan. När jag petar till betet så sjunker det till lite långsamt och kommer upp till ytan igen.  Lacken och tafsen kommer då få betet att långsamt sjunka när det är färdigt. Det känns lite petigt att olika krokmärken, tafsar, fjäderringar och antalet lager lack kan påverka betets gång. Men det gör det. Det kan skilja på något gram från att ha ett flytande bete till ett sjunkande bete.4

Blir det för mycket bly så kan man ta en borr och helt enkelt borra bort lite av vikten. Om man ger sig på att tillverka större batcher med beten så ska man ha i åtanke att alla beten kommer inte att viktas med samma mängd bly för att få dem rätt. Det beror på träets sammansättning. När jag fått betet att sjunka som jag vill så lägger jag på spackel över hålen för viktningen.
Sedan blir det utspätt lager med epoxilack. Spär ut det med T-röd 50/50 ungefär. T-röd gör att lacken tränger längre in i betet. När jag lagt på minst två lager outspädd lack och fått betet utan kanter och skavanker så lägger jag på grundfärg.

Lackning

Nu börjar det riktigt roliga och något som man bör planera i förtid vilka färgkombinationer man vill ha. Jag försöker att skriva upp eller rita på ett papper hur jag vill att mina beten ska målas annars finns det en risk att den kreativa sidan tar överhand. Att lägga ned tid på målningen gör inget då det är några få beten man ska måla. Är det ett större antal så får man tänka lite på hur man målar och kanske göra mönstren lite enklare. För själva målningen så kan man använda det man vill. Airbrush, penslar eller sprayburkar. Man kan till och med använda typ tuschpennor eller nagellack.

5 Jag föredrar att använda airbrush då jag anser att det är nog det roligaste och kan ge många effekter och färgövergångar. När jag målar så har jag tillverkat olika stenciler för t.ex. gälar, fenor och fjällmönster mm. Dessa stenciler är tillverkade från gamla plastfickor. Det finns inget rätt eller fel när det gäller hur man vill måla sina beten. Är man själv nöjd så är man det.

Efter det att man målat betet som man vill ha det så kan man antingen måla ögon eller montera på 3D ögon som limmas fast. Är man helt nöjd med betesmålningen så är det dags att lägga på ett par lager klarlack, epoxi. Jag använder ett lack som är framtaget för tillverkningen av beten. 6Det är ett två komponents epoxilack vilket tar ett antal timmar innan det har härdat. Det är därför jag använder ett torkhjul som jag tillverkat. När jag lägger på epoxit så gör jag det med pensel och bränner ur bubblorna ur lacken. Detta är för att slippa de små gasbubblor som bildas i epoxit. Det går att använda klarlack på sprayburk men ytan blir dock inte lika tåligt som om man använder ett epoxilack. Det finns även lacker som härdar i UV ljus. De tar endast några minuter att härda och betet blir klart för fiske mycket snabbare. Dock krävs det då en speciell box för härdning av lacken. Denna box har UV lampor monterade och avger ett starkt ljus som gör att lacken härdar på väldigt kort tid. Själv har jag inte testat denna metod.

7 Vid all lackning både innan och efter målningen så använder jag ordentliga skyddsutrustningar. Handskar, långärmat och andningsskydd. Epoxiångor är inte att leka med. 

Jag byggde mig ett utsug från lokalen där jag håller på och målar och lackar. När jag lackar använder jag en ordentlig skyddsmask då jag inte vill ha in färg och epoxiångor i mina luftvägar.

Jag lägger på ett par lager lack tills jag känner att jag är nöjd med betet och kan utan att skämmas sälja det till någon person som kanske kan ta nytt PB på det.

8

Skitfiske på er!